2012. május 26., szombat

Mesél a város

Országosan már a 83. Ünnepi Könyvhét kezdődik június 7-én, de Kaposváron is régóta megemlékezünk a könyvek, az olvasás, az irodalom ünnepéről.
Idén azt szeretnénk, ha a nyitónap a szokásosnál mozgalmasabb lenne, ezért – bevallottan hagyományteremtő szándékkal – villámcsődületet tartunk a Kossuth téren, június 7-én 10 órától.

A programot Fésűs Éva meseíró, Kaposvár díszpolgára kezdi el, Aranypofácska című meseregénye első bekezdéseinek felolvasásával. Tőle Rátóti Zoltán, a Csiky Gergely Színház igazgatója veszi át a stafétát. S mert igazi meseregényről van szó, innentől a gyerekeké lesz a főszerep.
Tizennégy kaposvári iskola diákjai vállalták, hogy „váltóban” felolvassák az egész történetet. S míg az előre kiválasztott tanulók olvasnak, a többiek nemcsak hallgatják őket, hanem rajzolnak is. Minden iskola kap egy-egy paravánt, amelyen a saját fejezetük eseményeit kell megjeleníteniük rajzos formában.
Mire a regény végére érünk, talán a rajzok is elkészülnek, így igazán meséssé válik a főtér – ha csak néhány órára is.
Reméljük, az érintett diákokon kívül is sokan eljönnek az eseményre, s sikerül akár 500-1000 embert is lekötnünk egy órára egy igazán jó könyvvel. Ha így lesz, jövőre akár Guinness-rekordot is tervezhetünk…
Az ötletgazda Magyar Olvasástársaság (HUNRA) és Csiky Gergely Színház mellett a program köszönhető Stickel Péternek és Jágerné Katona Zsuzsának a város részéről, a Megyei és Városi Könyvtárnak, Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató asszonynak, valamint a pedagógusoknak, akik vállalták tanítványaik felkészítését.


Természetesen idén sem marad el a hivatalos megnyitó (12:30-tól), és ezúttal egyéb meglepetések is várják majd a könyvek, az olvasás barátait a város különböző pontjain.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése