2012. május 29., kedd

Legyél Te is Olvasó-társ!

A Olvasó-társ azért is fontos Somogyban, mert  annak idején tanúi lehettünk a program kísérleti fázisnak, a kaposvári megyei könyvtár volt az első intézmény, amely helyet adott a szervezett felolvasásoknak. Az első Olvasó-társ konferencián (a Kaposvári Egyetem könyvtárában) három egyetemista osztotta meg tapasztalatait és lelkesedését az érdeklődőkkel, a későbbi budapesti felkészítőknek köszönhetően pedig már közel 100 igazolvánnyal rendelkező Olvasó-társ járja országszerte a könyvtárakat, kórházakat és anyaotthonokat.
Ennek okán is ajánljuk a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) aktuális felhívását:
A Magyar Olvasástársaság  több mint két évtizede képviseli az olvasás sokféleségének eszményét, azt az alapelvet, amely szerint az „olvasás mindenkié”, a társadalom valamennyi tagjáé, gyerekeké, felnőtteké, iskolán kívülieké, olvasási nehézségekkel küszködőké, magyar és nem magyar anyanyelvűeké, szegényeké és jómódúaké egyaránt. 
Ennek szellemében rendezik meg ismét 2012. június 1-jén a budapesti Szent István Gimnáziumban az Olvasó-társ program önkéntesképzését.
A képzés során szerzett igazolvánnyal a HUNRA önkéntesei kórházakban, könyvtárakban szervezhetnek felolvasást. Várják a pedagógusok, egyetemisták, középiskolások jelentkezését, akik szeretnék megismerni az önkéntes felolvasás metodikáját.  A középiskolákban kötelezően teljesítendő 50 órás önkéntes munka vállalására is mutatnak be mintaprogramot.
A program során szó lesz arról, hogy kik és hol olvastak fel eddig, hogyan és mit meséljünk gyerekeknek, hogyan olvassunk fel kórházakban vagy idősebbeknek. Előadók lesznek: Imre Angéla, Kovács Marianna és Gombos Péter.

A felhívás Az olvasás sokfélesége című konferencia sajtóanyaga alapján készült. A felkészítőről, illetve magáról a programról bővebb tájékoztatás olvasható a Magyar Olvasástársaság honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése