2012. május 3., csütörtök

100 éve történt

Mi tagadás, közösségi oldalakon, könyvtári blogokon kifogyhatatlan témaforrásnak tűnik az irodalmi kalendráium, de nagy divatja van a fényképes-újságkivágatos múltidézésnek is. Mi sem természetesebb, hogy mi is felhívjuk a figyelmet a nagyobb évfordulókra, tiszteletünket leróva készítsünk egy-egy megemlékező összeállítást. Ezúttal (Ottlik Géza születésének 100. évfordulójához közeledve) csokorba gyűjtöttünk néhány nagyobb eseményt, amely 100 éves jubileumát ünnepli ebben az évben.

Még tart a Titanic pusztulásáról szóló híradások, megemlékezések zöngéje, kétségtelen, hogy a legnagyobb visszhagja ennek a tragédiának volt 2012-ben. De történtek örvendetes események is 1912-ben. Megszületett például a Habsburg-trónörökös: Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lotharingen (röviden Habsburg Ottó), és Albino Luciani  (I. János Pál pápa). Szintén ekkor jött világra Csermanek János (Kádár János) magyar politikus és Raoul Wallenberg, svéd diplomata is.

Ismertebb íróink közül 1912-ben született  többek között Darvas József, Hegedüs Géza, Hetényi Ernő, Kálnoky László, Ottlik Géza, Örkény István és Salamon Ernő.
És megszületett még Solti György, karmester, zongoraművész; Sulyok Imre, zeneszerző és Fényes Szabolcs, akinek a nevét ma egy könnyűzenei alkotótevékenységet elismerő díj viseli.
Ezen a napon született Macskássy Gyula, a magyar rajzfilm atyja; Halász János rajzfilmrendező; Markstein (Markos) József, vagyis Alfonzó, színész, artista, humorista; Muráti Lili, színésznő; Várkonyi Zoltán, színész, rendező. És még Juan Gyenes, magyar származású fotóművész, Szántó Tibor, tipográfus is.

Nem utolsósorban pedig 100 évvel ezelőtt született Sebestyén Géza, könyvtáros, bibliográfus, akinek Sallai Istvánnal közösen írt összegzése, A könyvtáros kézikönyve évtizedekig alapműnek számított a könyvtárosképzésben.

Érdemes figyelni a Tárló című oldalunkat, ahol egy-egy évforduló kapcsán bővebben is emlékezünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése