2013. március 22., péntek

„Szentelt víz érte az izraelita házát”

A bulvármédia a sokszoros kattintás reményében talán a fenti címmel közölte volna az alábbiakat:
     Traubermann Ádám csurgói téglagyáros háza majdnem leégett 1929 nyarán. Szerencsére közel volt a segítség és a víz, így az épület megmenekült.
     2013 tavaszán újra vízzel hintették meg a házat, ezúttal azonban szentelt vízzel, jelezve nemcsak az épület, de a benne otthont kapó Városi Könyvtár megújulását is.      A segítség most is hatékony volt. A pályázati forrásból felújított és kibővített csurgói Városi Könyvtárat egyházi (katolikus és evangélikus) áldással adták át az olvasóknak 2013. március 14-én délelőtt. A könyvtárosokkal együtt ünnepeltek a kivitelezők, intézményvezetők, alkalmazottak, tanárok és diákok.      A zord időjárás ellenére a megye távolabbi részéről is érkeztek vendégek, negyedmagammal a Megyei Könyvtárat képviseltük. Az áldásra a város polgármesterének köszöntő szavai után került sor, majd a jelképes szalagátvágással birtokba vehettük a könyvtárat. Kipróbáltuk a gyerekkönyvtár zsákfoteljeit és az olvasóterem szép székeit is. Traubermann Ádám egykori háza barátságos külsővel és belsővel vonz és marasztal. (Mi azért időben hazaindultunk Kaposvárra, mert az időjárás nem volt annyira barátságos.)
 

     A megnyitó után többen átmentünk a közelben álló Helytörténeti Gyűjteménybe is, ahol ezúttal egy kiállítás megnyitóján vehettünk részt, amely Tükör/Képek címmel a város egykori és mostani arcát mutatja be egyszerű, de rendkívül szellemes módon.
     A könyvtár további fejlesztései között ugyancsak pályázati segítséggel a számítástechnikai eszközpark megújítása szerepel, amihez sok sikert és elégedett könyvtárhasználókat kívánunk!
Horváth János

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése