2012. március 11., vasárnap

Keresse kedvenc könyveit a közösségi oldalakon!

Természetes dolog, hogy egy-egy regény saját adatlappal, ismeretségi körrel, rajongókkal rendelkezik a közösségi oldalakon. Most azonban a tájékozódáson kívül más okból is kereshetjük kedvenceinket.

A Csodaceruza című folyóirat például már nem először gyűjtötte össze az év legjobb 100 könyvének listáját a Facebookon, ahol az olvasók nemcsak szavazhatnak a legjobbakra, de véleményeket is fűzhetnek kedvenceikhez. (Lásd: 2011 válogatott gyermekkönyvei a Csodaceruza ajánlásával.) A szavazási láz szemmel láthatóan egyébként még magukat az írókat is magával ragadja olykor, bár íratlan szabály, hogy nyílt kampányolást a közösségi felületen senki sem folytat. (Itt azonban lehetünk talán annyira elfogultak, hogy felhívjuk rá a figyelmet: a listában somogyi illetőségű író műve is megtalálható!) A versengésnek ebben az esetben nincs komolyabb tétje, de nehéz elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy az IBBY Magyar Szekciója szintén közzétette már Az Év Gyerekkönyve-díj pályázati kiírását, s hogy befolyásolja-e a közönségszavazatok eredménye az idei döntést, majd meglátjuk…
Hasonlóképpen lehet véleményt nyilvánítani a Facebookon és a Twitteren a Lipcsei Könyvvásár legjobb könyveiről is. Mivel a neves vásár nemcsak Németország, de egész Európa egyik legszínvonalasabb könyves megmérettetése, érdemes figyelni a Lipcsei Könyvvásár Díjának, illetve szavazatainak alakulását is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése