2012. március 20., kedd

„Ismerjük meg Kaposvárt”

Ahogy ígértük, néhány sor a könyvtárosok tavaszi szakmai napjának harmadik illetve középső blokkjáról, a belvárosi sétáról.
Amikor a könyvtáros-egyesület meghirdette városismereti túrasorozatát, sokan azt gondoltuk főleg a megyeszékhelyen dolgozók közül , hogy ez a programpont nyilván nem nekünk szól. Ezekre a nagyobb szakmai napokra jönnek vidékről is könyvtárosok, és persze a városban is dolgozhatnak úgynevezett „jöttmentek”, akiknek érdemes lehet akár még a belvárost is megmutatni. És valóban, a sorozat második állomására csak néhány fanatikus kolléga vállalkozott jegyzetfüzettel és fényképezőgéppel felszerelkezve. Nagy kár…


Kaposváron a megyei könyvtár és a Kossuth tér tényleg csak egy ugrásra van egymástól, így már akkor sejtettük, hogy tartalmas délelőttünk lesz, amikor Buzási Éva, a Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtárának könyvtárosa (és az MKE Somogy Megyei Szervezetének immár „saját” idegenvezetője) sietősre fogta az indulást. Meg is magyarázta: az idő szűke miatt nem beszél az útba eső kultúrtörténeti érdekességekről, az külön nap programja lehetne... És valóban, nem könnyű elhinni, de végül Kaposvár főterének pontosan a felét jártuk be a délelőtti séta során. Olyan helyekre is benéztünk, ahová néhányunk még  sosem, pedig talán nap mint nap érintjük őket hamburgereshez menet, és mindehhez sok-sok érdekes, olykor meghökkentő történet társult. (Kevesen tudtuk például, hogy a Kossuth utca elődje a szennai skanzen hangulatát idézné, kőházas arculata tulajdonképpen egy szexuális zaklatást követő tűzvésznek köszönhető.)


Bár hosszasan jegyzeteltünk, most mégis inkább Buzási Éva és szerzőtársai Kaposvár című városismereti kézikönyvét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe, amelynek segítségével az egyes városrészek felfedezhetők, a történetek feleleveníthetők.És természetesen várjuk, hogy a sorozat folytatódjon, a program következő állomására már most jó szívvel toborozzuk a résztvevőket!