2012. április 18., szerda

Szolgálunk és Védünk!

Az olvasószolgálat és az állományvédelmen mellett április 25-én és 26-án a hagyományosabb értelmében is helyet kap a szlogen a kaposvári megyei könyvtárban. Gondolhatnánk, hogy a minap nagy sikerrel zárult egészségnap adta az ötletet, de A magyar rendőrség napja már az elmúlt évben is hasznos előadások apropója volt.

Mégis mi az, ami miatt érdemes a rend őrzőire odafigyelni ezeken a napokon, és hogy kapcsolódik mindez a könyvtárhoz? (Annyit elöljáróban elárulunk, hogy az egyetlen kapcsolódási pont nem az alább olvasható, Facebookot bejárt, versbe szedett  gondolat, amelyet a rendezvény mottójául választottak.)
A program célja – a rendőrség munkáját ismertető érdekes előadásokon kívül – valóban a védelem. Olyan védelem, amelyre most már az utca mellett a napi kommunikáció, az információszerzés, de akár a tanulás során is szükségünk lehet.Tizenévesek figyelmét szeretnék felhívni például az internet (és azon belül épp a meggondolatlan facebookozás) veszélyeire.
Természetesen hagyományosabb (és egyben veszélyesebb) témákról is esik majd szó, mint a fiatalkori bűnözés és a drogprevenció. Hogy könnyebb témát is említsünk: „Az év iskolarendőre” is ott lesz egy közlekedésbiztonságról szóló rendhagyó környezetismereti órával.
A program kuriózumának tekinthető a nyugdíjas közönségnek szánt előadás: „Bűnmegelőzés 60 felett”.

Mindezek mellett a rabosítás folyamatával is megismerkedhetnek az érdeklődők, de kutyás bemutató is várható.

Az eseményre elsősorban szervezett csoportokat fogadnak, de minden 12 év feletti érdeklődőt szeretettel várnak. A részletes program ITT olvasható, a visszhangról, illetve az előadások tartalmáról a későbbiekben szeretnénk beszámolni.
A program létrejötte a Kaposvári Rendőrkapitányságnak köszönhető.

2 megjegyzés:

  1. Mi köze egy ilyen rendezvénynek egy könyvtárhoz? Első gondolatom az volt, hogy idemásolok egy rendőrviccet olvasás és könyvtár témában, de a "Szolgálunk és védünk!" jelszón megakadt a tekintetem. Talán ebben találjuk meg a közös nevezőt a rend őrei és a kultúra, az információ őrei (a könyvtárosok) között? Bizonyos értelemben mi is szolgálunk és védünk. Kedves könyvtárosok, mit szóltok hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beírtuk a keresőbe a rendőr és a könyvtáros szavakat együtt. Az első találatok egyike valóban egy rendőrvicc volt. De később találtunk egy érdekesebb felvetést is egy 16 éves lány honlapján, aki magáról ír: „Először fodrász, könyvtáros, rendőr, tűzoltó, énekes, színésznő, majd újságíró akartam lenni. Csak számomra nincs meg az összefüggés?” – A jó hír, hogy 'köze egymáshoz' mindig mindennek lehet, és ha a kapcsolat éppen a könyvtár, akkor abban megfér egymás mellett a szolgálat, a védelem és a jó humor is... Köszönjük a hozzászólást!

      Törlés