2012. október 3., szerda

Az Óperenciás tengeren is túlról

A mese és vele együtt sok-sok mesemondó az elmúlt hétvégére Kaposvárra költözött. Itt rendezte meg ugyanis a HUNRA a VIII. Országos népmese-konferenciáját, amelynek második napját ezúttal családi programokkal színesítették szerte a városban. A kezdeményezésnek, illetve Kaposvár Megyei Jogú Város támogatásának köszönhetően megmozdult a város, szombaton reggeltől estig vándoroltak a mesére, családi programra vágyók helyszínről helyszínre az Agórától a megyei könyvtáron át az RSG-csarnokig.

Mindjárt a kezdetekkor bebizonyosodott, hogy igaz a mondás: „aki korán kel, aranyat lel”. A BaHorKa Énekegyüttes műsorát mindenesetre kár lett volna kihagyni, a lányok ugyanis pillanatok alatt élénk vásári forgataggá varázsolták az álmos tömeget.




A megyei könyvtár gyermekrészlegén, illetve az épület teraszán mindeközben már az állatmesék rajongói gyülekeztek. S hogy az állatok tényleg olyanok-e, mint a mesékben, arról saját szemükkel is meggyőződhettek. Dr. Molnár Marcell, a Kaposvári Egyetem etológusa többek között kígyót, békát, teknőst, kisegeret, lógó fülű nyulat és kis kakast is hozott magával, sárkányról, rókáról, varjúról és sünről pedig igazán mókás történeteket mesélt.


A Gyermekkönyvtárba Bekó Tímea és Lovranits Júlia érkezett ajándékmesével, Rigónak, azaz Lovranits Júlia mesemondónak köszönhetően a zsúfolt terem hamarosan megtelt kézmozdulatokkal imitált állatfigurákkal.




A délelőtt során a gyerekek kézműveskedhettek is, és mindenki, aki aznap részese volt a mesének, felírhatta a nevét a mesefára.

Szintén a megyei könyvtár elől indult a Mesemaraton című iskolák közti vetélkedő, amelynek főszervezője Hevérné Kanyó Andrea, a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskolájának pedagógusa volt, segítői pedig a Roppantós Táncegyüttes mesehősöknek öltözött tagjai.





De a felnőttek sem maradtak mese nélkül szombaton, hiszen az Agórában zajló I. Mesemondó-találkozónak köszönhetően hivatásos mesemondóink közül ezúttal kevesen maradtak távol Kaposvártól. (Hogy csak néhány nevet említsünk: Agócs Gergely, Bukovics János, Bumberák Maja, Gregus László, Kóka Rozália, Kovács Marianna, Ser Gergely és Tóth Kriszta is megtisztelték jelenlétükkel a városunkat.)   A „profik” aztán a tanácskozásuk után egymásnak és a nyilvánosságnak is meséltek.  (Berecz András és Agócs Gergely előző napi fellépése ehhez jó alaphangulatot teremtett.)


Késő délután A népmese napja közönsége a helyszínek közötti távolságok miatt jobban megoszlott. Míg a mesemondók egy része Gulyás László vándormuzsikussal a sétálóutcán népszerűsítette tovább a népmesét, addig a kisgyerekes családokat az Alma együttes koncertje vonzotta a Családok Háza és az Olvasástársaság közös programjára. Az RSG-csarnok környékén így örömteli tömeg gyűlt össze a Tolnai Mária által rendezett, Az iránytű című mesejátékra és Csernik Szende mesemondó és lábbábos előadására is, de sajnos Kóka Rozália kedves meséit és Fésűs Éva értékes konferenciazáró gondolatait a Csiky Gergely Színházban este már kevesen hallhatták.




S bár az elszéledő közönségnek és az Alma együttes hihetetlen vonzerejének köszönhetően utóbbi fellépők – Csernik Szende korábbi kifejezésével élve – „megdolgoztak a művészetért”, a népmese összességében sikeres utat járt be Kaposváron. Köszönet ezért a szervezőknek, a mesélőknek és a befogadóknak egyaránt!
Jövőre az országos népmese-konferencia Füleken vár mindenkit tárt kapukkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése