2012. április 23., hétfő

A 19. Nemzetközi Könyvfesztivál summája

Április 19. és 22. között zajlott a 19. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol a Könyvtáros Klub jóvoltából a könyvtárosok idén is szervezetten voltak jelen. Mindazoknak, akik személyesen nem vehettek részt a fesztiválon, egy kis összefoglalót kínálunk az eseményekről:

A díszszemle megnyitóján a nemzeti erőforrás miniszter elmondta: „a könyv hatalom, amely magában hordozza az igazság és az örökkévalóság ígéretét”. Ennek ellenére a Könyvfesztivál idén nem döntött látogatói rekordot. Azért hétvégén a Millenárisra látogatók száma megközelítette a tavalyi 61 ezret, vagyis panaszra sem lehet igazán ok.

A Könyvfesztivál mindig egyfajta megmérettetése is a könyves szakmának, idén is több díj átadására került sor a hétvégén. A seregszemle nyitónapján, csütörtökön Claudio Magris, olasz író vehette át a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégének járó Budapest Nagydíjat. Vasárnap, a fesztivál záróakkordjaként a Kossuth Kiadó nyerte el az Év kiadója, a Libri Allee könyváruház az Év fővárosi könyvesboltja, a soproni Cédrus könyvesbolt pedig az Év vidéki könyvesboltja címet.

S ha már a legekről van szó, szerepeljenek itt a Könyvfesztivál kedvencei is. A leglátogatottabb beszélgetők Nádas Péter és Böjte Csaba voltak. (Nádasnak a Jelenkornál Párhuzamos olvasókönyv címmel jelent meg kötete, kiegészítésképpen a világszerte sikeres Párhuzamos történetek mellé. Böjte Csaba ferences szerzetesnek Párbeszéd a végtelennel címen jelent meg új könyve a Helikon Kiadónál.)

A legnépszerűbbnek azonban mégis a skandináv krimiszerzők számítottak, ami annak is köszönhető, hogy őket előadási témaként is külön figyelem övezte.  (Idén is egy kulturális régió mutatkozott be díszvendégként: a skandináv országok, Dánia, Izland, Norvégia és Svédország, valamint a hozzájuk csatlakozó Finnország Északi Országok csoportnéven.)  
Az Északi Országok díszvendégei közül számtalan íróval lehetett találkozni a dedikálóasztaloknál is. A mi kedvencünk Jane Teller standja volt, Semmi című könyvének dedikált példányát adjuk kézről kézre.

A könyvtáros szakma sem maradt új hírek nélkül a Könyvtáros Klubban, ahol Thimár Attila, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Könyvkiadás Kollégiumának vezetője beszélt a Márai-programról. Már-már hagyománynak számít, hogy a Márai-program miatt megyünk jegyzettömbökkel felszerelkezve az előadásokra, s mi tagadás, akadt most is jegyzetelni való változás e téren. A pontosság kedvéért a részletekről bővebben a Csodaceruza Véget ért a Márai-program című összefoglalóját ajánljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése