2012. március 15., csütörtök

Marczius tizenötödike

Március 15. Nemzeti ünnep és a Magyar Sajtó Napja.
Kultúrtörténeti érdekességként szoktuk bemutatni, hogy Somogyban a Megyei Könyvtár legrégebbi végigolvasható újságja az 1848-as szabadságharc eseményeihez kötődik. Annál is inkább izgalmas a dokumentum, mert az Országos Széchényi Könyvtár által lefényképezett lapszámok Kaposváron „csak”mikrofilmen őrződnek, és sokak számára a könyvtárak hőskorát idéző eszközzel olvashatók.
Ma azonban az 1848. március 19-én megjelent „Marczius tizenötödike czímű politikai lap” 1. számának fellapozásával emlékezni szeretnénk. A Pálfi Albert által szerkesztett, naponta megjelenő újság Programjából idézünk:


„Polgártársak!
E lap a márczius tizenötödiki nap dicső eseményeiből emelkedik fel. Átfutva egy rövid pályát, ma uj s terjedtebb időszak előcsarnokába lép.
Tekintsünk körül. A láthatár háborgó tenger. Általános mozgalom. E lap ugy tünik fel, mint legszerényebb zászló, melly az europai ujraszületés ünnepélyes diadalmenetéhez odacsatlakozik.
Ezelőtt csak a főváros közönségére hatni tüztük ki magunknak feladatul. Mielött tovább mentünk, kisérletet akartunk tenni az erőkkel, mellyekkel rendelkezhettünk.
Akkor a közönséget lapunk megjelentével megleptük, ha szavaink tovább is viszhangra találnak a közönség előtt, kifejlődésünk épületéhez egy követ jól tettünk le a maga helyére…”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése