2012. augusztus 3., péntek

Nyaralás és/vagy olvasás

Rózsaszín babaszobában kislány ül az asztalánál és olvas. Anyukája persze boldogan fotózza, és büszkén teszi közzé a képet a Facebookon, a tanító néninek címezve. Ki gondolná, hogy ebből vita kerekedhet: „Nyáron nyaraljon az a gyerek!” – véli egy szülőtárs.

Mi most nem csatlakozunk a fenti civódáshoz, de nem lennénk könyvtárosok, ha ennek kapcsán (is) nem gondolnánk át rögtön a saját helyzetünket, lehetőségeinket. Ezúttal azonban nem leszünk borúlátók, és nem arról fog szólni a bejegyzés, hogy mi lenne velünk, ha (akár csak gyerek-) olvasóinknak valóban választaniuk kellene pihenés és olvasás között....

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a nyaralás és az olvasás összekapcsolható, mint a sorra nyíló, nagy népszerűségnek örvendő strandkönyvtárak. A balatonalmádi, keszthelyi, illetve budapesti példa mellett a somogyi könyvtárosok is büszkélkedhetnek hasonló tapasztalatokkal. A siófoki városi könyvtár a Balaton partján, a kaposvári megyei könyvtár a városi fürdőben választotta a szolgáltatásnépszerűsítésnek ezt az amúgy irigylésre méltó formáját.

Hagyományos értelemben vett strandkönyvtár működik a siófoki Nagystrandon július 13-a és augusztus 21-e között. A könnyű, nyári olvasmányok kölcsönzése mellett e nyári könyvlakban lehetőség van ingyenes beiratkozásra. Népszerű az úgynevezett „Napozó-lapozó”, vagyis a friss újságok, napilapok elérhetősége is, de természetesen időről időre meglepetések és gyerekjátékok is várják a fürdőzőket. A siófoki BRTK Könyvtár szlogenje: „Az olvasás nem káros az egészségre”.

Kevésbé látványos infrastruktúrával hozott létre úgynevezett Olvasó-Pontot a kaposvári Virágfürdőben a megyei könyvtár. A strandon ugyan nem válthatnak könyvtári tagságot a nyaralók, de az itt kapott kuponokkal később bárki kedvezményesen iratkozhat be a Megyei és Városi Könyvtárba. Fontos különbség még az is, hogy a fenti példához képest a kaposvári strandon nem lehet kölcsönözni, viszont a kirakott könyveket nemcsak helyben olvasásra szánják, az állományból kivont példányok jelképes összegért akár meg is vásárolhatók. A kaposvári könyvtárosok (jó idő esetén) péntek délutánonkét várják a felnőtteket könyvbörzével, a gyerekeket pedig mesetotóval és egyéb nyereményjátékokkal.


Ami közös a hagyományos strandkönyvtár, illetve az időközönként felállított fürdőruhás Olvasó-Pont között, az a személyesség, a játékosság  és a rengeteg ötlet, amelyek segítségével a könyvtárak egy kevésbé hivatalos fórumon is bemutatkozhatnak (leendő) olvasóiknak.

A könyvtár és a strand, illetve a turizmus kapcsolódási lehetőségeiről díjazott szakdolgozat is készült nemrég. Vörös Ildikó, a siófoki BRTK munkatársa a nemzetközi (portugál, holland stb.) gyakorlat bemutatása mellett a siófoki könyvtár nyári marketingtevékenységével foglalkozott diplomamunkájában, amellyel a Magyar Turizmus Zrt. Az év turisztikai témájú szakdolgozata pályázatán részesült különdíjban 2011-ben.

A nyár pedig még majd egy hónapon át kínál nyaralási ÉS olvasási lehetőségeket, így aztán irány a strand, irány a könyvtár!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése