2013. február 4., hétfő

Jubileumok éve Siófokon


Siófok város a 2013-as évben többszörös jubileumot ünnepel.
150 éve történt, hogy Siófok fürdővárossá vált. 120 esztendeje az itteni fürdőt ünnepélyesen gyógyfürdővé nyilvánították. 1861-ben megépült a déli vaspálya, a település bekapcsolódott az ország vérkeringésébe. 1863-tól már a vasútállomás is üzemelt. 1893-ra Siófok a balatoni fürdőélet központja lett. 1871-ben nyitották meg az első Magyar Tenger Fürdőházat: 80 kabinnal és 100 személyes társalgóval. A fürdőházakat ősszel síneken gördítették partra, 1879-ben  azonban az áradás tönkretette ezeket. 1891-ben a Siófoki Balaton Fürdő és Szálló Részvénytársaság 35 hektáros fürdőtelepet létesített díszes szállodákkal, parkkal, nyaralókkal. Nyáron naponta húsz órán keresztül járt három gőzös is, amelyek egyike Füredet és Siófok partjait kötötte össze. A század végére Siófok felzárkózott „Magyarország dísze”, Balatonfüred mellé. A település a két háború között rohamosan gyorsan fejlődött,  a virágzást a második világháború törte meg. A világégést követően is tartani tudta Siófok a régióban a pozícióját, így 1968-ban, 45 esztendeje várossá nyilvánították.

(A kép forrása: rackeve.utisugo.hu)

Egy település, közösség életében különösen fontosak a jubileumok, Siófok számára a 2013-as esztendő több ilyen ünnepi alkalmat hoz. Alkalmat a múlt a felidézésére, alkalmat arra, hogy újfent rácsodálkozzunk: milyen szép múltú város a miénk. S arra is alkalmat nyújt, hogy felhívást intézzünk Önökhöz:



A siófoki BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház szeretettel fogad minden olyan tárgyat, írásos emléket, fényképet, plakátot, prospektust, térképet, felvételt stb., amely kötődik elsősorban Siófok, valamint a Balaton, a térség múltjához. Az összegyűlt, értékes anyagból 2013 nyarán a Kálmán Imre Emlékházban kiállítást szervezünk.
Fedezzük fel együtt Siófok múltját, gyűjtsük össze emlékeinket!
Jelentkezésüket várjuk január 15-től június 15-ig Krasznainé Szabó Katalinnál a kati@konyvtar-siofok.hu címen és/vagy a 84/506-598 (27-es mellék) telefonszámon.

Dr. Kovács Emőke
a BRTK Könyvtár igazgatója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése