2012. szeptember 3., hétfő

Nyáron történt – Szabadkán jártunk

Régi restanciánkat teljesítjük az alábbi beszámolóval, amely a könyvtárosok egyesületének nyár eleji kirándulásáról készült. Dr. Pintérné Kék Krisztina, a Somogy Megyei Szervezet elnöke gondolataihoz a résztvevők fényképei közül válogattunk.


„Június közepén a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Somogy Megyei Szervezetének tagjai közül 40 könyvtáros Szabadkára látogatott. A szakmai kirándulás fő célja a Szabadkai Városi Könyvtár és a palicsi fiókkönyvtár megtekintése volt. Egyesületünk rendszeresen szervezi a szakmai utakat a környező magyar nyelvterületek településeire, ahol oktatási, közművelődési intézmények könyvtáraiba jutunk el, kapcsolatot teremtve az ott dolgozó kollégákkal. A tavalyi évben Ausztria volt az úti célunk, ahol Felsőőr két tannyelvű gimnáziuma és könyvtára valamint az alsóőri UMIZ Könyvtára volt helyszíne a szakmai programnak. 2010-ben Lendván jártunk, majd a lendvai könyvtárosok szintén ellátogattak hozzánk, megismerkedtek könyvtárainkkal és Kaposvár nevezetességeivel.


A könyvtárosokkal, pedagógusokkal így tapasztalatokat cserélhetünk, illetve a könyvtárak működési feltételeivel, állománygyarapítási politikájával, közönségkapcsolati formáival, rendezvényeivel ismerkedünk.  A városnézések is gyakran a helyi könyvtárosok vezetésével zajlanak.


Szabadkán a történelmi-irodalmi múltú könyvtárépületet és az ott folyó munkát tanulmányoztuk, később Hicsik Dóra fiatal és lelkes könyvtáros idegenvezetése és Raffai Judit néprajzkutató szakszerű városismereti előadása járult hozzá a város „rövidre szabott” megismeréséhez. (Mindezt az állandóan eleredő eső sem akadályozta az egyébként kellemes, meleg időben.)
A szecesszió városa és a bájos Palics látnivalóinak maradandó élménye mellett mély nyomot hagyott bennünk az ottani kollégák őszinte örömet tükröző vendégszeretete, amellyel fogadtak és kalauzoltak bennünket városukban. Végtelenül örülnénk, ha a közeljövőben viszonozhatnánk kedvességüket.


Javasoljuk mindazoknak, akik még nem jártak Kosztolányi Dezső és Csáth Géza városában, nem látták a „messzelátszó” tornyáról is híres, a magyar szecesszió stílusában épült Városházát Dísztermével, a Raichle-palotát és a Nemzeti Kaszinó épületében működő könyvtárat sem, hogy mielőbb fedezzék fel a környék egyéb szépségeivel együtt! Megemlítve még a felújítás és átépítés alatt álló Zsinagóga és a Népszínház épületét, valamint a szökőkutakat, amelyek a város hangulatát alapozzák meg.


Ajánljuk magunkat és könyvtárainkat a látnivalók feltérképezéséhez, útitervötletek merítéséhez, és mindenképpen ajánljuk szabadkai kollégáinkat az élményszerű, szakavatott idegenvezetéshez, valamint ezt az oldalt további ismeretszerzéshez: http://szabadkavaros.blog.hu/”


A beszámoló megjelent az mke.info.hu oldalon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Követés